TUCAMANAS RICISIMAS (12 pers)
1,5 kg cebolla
½ kg carne molida
1,5 kg papa
2 tomates
Cebollín a gusto
Perejil
Aji amarillo
Uvas pasas
Orégano a gusto
Pimenta
Comino
Caldo
Masa (del sas)
Ensaladas y : 3 pepinos, 2 repollos, un mano de mani, 2 cucharas de uchuluro, ¼ kg espinaca, 1,5 kg zanahorias, 7 cebollas, 7 locotos, vinagre
Retostar cebolla picada en aceite
Picar cebollín (la verde) fino y añadir
Mientras tanto: retostar carne en aceite y dejar hervir papa
Tomates en trocitos y añadir
Picar perejil bien finito, añadir con aceite mas
½ cuchara de pimienta y ½ cuchara de comino
2 cucharas de azúcar
Orégano a gusto. Mover bien
Sal a gusto
Añadir carne y seguir a mover (o sin carne para vegetarianos)
Añadir ½ cuchara de aji amarillo dulce
Pisca de sal
1,5 vaso de agua
Papa en trocitos pequeños y añadir
Todo dejar freir en holla cerada
Mas azúcar: 4,5 cucharas de azúcar en cada gigote
Dejar freir 40 min
Llagua: Poner locotos en liquador con agua, rayar los tomates en poner en liquador. No muy picante: 3 tomates y uno locoto. Muy picante: mas locoto que tomate.
Salsa picante de mani: Freir mani sin acaite, y pelar después. Poner el mani en un liquador con 1 vaso de agua. Añadir 2 cucharas de uchuluroy sal a gusto.
Ensaladas: Picar las verduras bien finito en cuadraditos y lavarlas. Zanahorias: dejar hervir con sal. Despues pones cada verdura en una bañador con vinagre, sal y aceite a gusto.
Escabeche: Picar la cebolla en 4, picar el locoto en 4 (sin pepas) , ¼ l vinagre (tinto), mas una pisca de sal, 20 minutos al fuego
HEERLIJKE TUCAMANAS (12 pers)
Tucumanas lijken heel sterk op salteñas, maar het verschil is vooral dat salteñas in de oven worden gestoken en tucumanas worden gefrituurd.
1,5 kg ajuin
½ kg gehakt
1,5 kg aardappel
2 tomaten
Pijpajuin, een stuk of7
Peterselie
Aji amarillo (waarschijnlijk door zoete paprika te vervangen)
Handvol rozijnen
Oregano naar smaak
½ lepel peper
½ lepel komijn
Bouillonblokje
Deeg (van de supermarkt sas in Calle Nicolas Ortiz. Alternatief: zoeken maar naar kleine ronde flapjes)
Voor de salades en sauzen : 3 komkommers, 2 witte kool, een handvol pindanoten, 2 lepels uchuluro (alternatief: ik weet het niet goed, is gemalen pitten van de smalle lange pepers), ¼ kg spinazie, 1,5 kg wortels, 7 uien, 7 locotos, vinaegrette
Stukjes ui in olie bakken
Het groen van de lenteui fijn snijden en toevoegen
Ondertussen bak je het gehakt en kook je de aardappelen
Tomaten in stukjes snijden en toevoegen
Peterselie fijn snijden en toevoegen met nog wat olie
½ lepel peper en ½ lepel komijn toevoegen
2 lepels suiker
Oregano naar smaak. Goed blijven roeren
Zout naar smaak
Vlees toevoegen en blijven roeren
½ lepel aji amarillo dulce toevoegen ( of misschien zoete paprika)
Snuifje zout
1,5 glas water bijdoen
Aardappel in zeer kleine stukjes snijden en toevoegen aan de brij
Alles laten pruttelen in gesloten pot
Nog meer suiker toevoegen, het is tenslotte een Boliviaans gerecht: 4 en een halve lepel suiker in zowel de vlees- als vegisaus
Alles is total zo´n 40 min laten pruttelen
De deegflapjes vullen met de brij, en mooi gekarteld toevouwen.
Daarna frituren in hete olie. Met de olie en pan van Nati zaten de tucumana´s er maar een halve minuut in., heel kort.
Llagua: Locotos (zonder pitten) in de mixer doen met wáter, tomaten erin raspen. Voor een niet pikante llagua: 3 tomaten en 1 locoto. Voor een pikante versie: meer locoto dan tomaten gebruiken. Locotos zijn 31 keer zo straf als tabasco. Dus voor een alternatief voor locoto moet je iets enorm straf zoeken van pepers. (deze pittige saus staat op elke tafel bij elk gezin of restaurant. Op gelijk wat smijten zee en hoopje llagua: in soep, op hun rijst, op vlees, enz. Men zegt dat deze saus zo pikant wordt gemaakt om de resterende bacteriën te doden in je maag )
Pikante pindakaassaus: De pindanoten zonder olie bakken en voortdurend roeren. Erna het vel eraf pellen. De pindakaas in de mixer doen met 1 glas wáter. 2 uchuluro toevoegen (dat zijn gemalen pitten van die fijne pepers die gemalen zijn) en zout naar smaak.
Slaatjes: De groenten in hele fijne blokjes snijden en wassen. (De kokin waste de groenten met kokend wáter, maar dat zal omwille van Boliviaanse hygienische toestanden zijn vermoed ik). De wortelvierkantjes laten koken met zout. Daarna doe je elke groente en een aparte kom, en voeg je vinaegrette, olie en zout erbij.
Escabeche: (wie graag pickles eet zal dit ook lusten) De uien in 4 snijden, de locoto idem (zonder pitten), ¼ l vinaegrette (rode), een snuifje zout, 20 minuten op het vuur laten. De ui en locoto in het sap laten. Als resultaat heb je precies gepekelde ui en locoto, mete en ietwat pikante smaak. (op google images vind je geen waarheidsgetrouwe foto van de Boliviaanse escabeche)
![]() |
Locotos |
![]() |
Salsa de mani- Pikante Pindasaus |
![]() |
Llagua |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten